Amplasarea geografică a Zonei Ramsar ”Nistrul de Jos”

Teritoriul Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” este localizat în partea de sud-est a  Republicii Moldovei, la 8 km spre sud de oraşul Bender şi la 40 de km de Odesa în apropierea satului Palanca. Centrul zonei îl constituie satul Crocmaz, al cărui coordonate sunt 46o37’54’’ latitudine nordică şi 29o40’10’’ longitudine estică. Zona include teritoriul a 4 localități din partea estică a raionului Căuşeni (Copanca, Grădinița, Plop-Știubei, Cârnățeni) şi 9 sate din nordul şi estul raionului Ştefan-Vodă (Popeasca, Talmaza, Cioburciu, Răscăieți, Purcari, Olănești, Crocmaz, Tudora, Palanca), o part din terenurile r. Slobozia pe malul stâng al fluviului Nistru. La est, sud şi sud-est se învecinează cu regiunea Odesa din Ucraina.

Teritoriul dat este uşor accesibil, distanţa de la capitala Moldovei, oraşul Chişinău, pe traseul Chişinău – Anenii Noi – Căuşeni – Belgorod-Dnestrovsk este de 75 km până la hotarul de nord al zonei şi 100 km până la centru (s. Talmaza), iar până la hotarul cu Ucraina (s. Palanca) este de 156 km.

Distanţa de la oraşul Odesa pe traseul ce trece prin vama „Maiaki” până la hotarul de sud-est al zonei este de 60 km, până la centru – 110 km. Distanţa de la Belgorod–Dnestrovsk până la hotarul de sud al zonei este de 40 km prin vama „Starokazacie”, iar până la centru sunt 85 de km.

Distanţa de la oraşul Căuşeni până la hotarul zonei – 10 km, până la centru – 25 km. Distanţa de la oraşul Ştefan-Vodă până la hotarul zonei este de 5 km, până la centrul zonei  – 15 km. Unicul obstacol geografic pentru accesul pe acest teritoriu este fluviul Nistru şi braţul lui ce constituie hotarul de nord-est al zonei.