Cîrnăţeni este un sat din raionul Căuşeni, care prima dată a fost menționat documentar în anul 1651.

Odată un mare negustor din Tighina a stat la popas pe aici. S-au oprit şi alţi negustori, drumeţi şi şi-au exprimat dorinţa ”că bine ar fi de-ar fi pe meleagurile acestea vreun tractir (cârciumă), vreun olac, trecătorii s-ar odihni şi ar mesi la popas. Marele negustor din Tighina auzind una ca asta a poruncit să se construiască o prăvălie olac. Drumeţii se opreau, se odihneau şi mâncau pe meleagurile satului. Aici se pregăteau foarte multe feluri de cârnăciori gustoși. Această noutata foarte repede s-a răspîndit în zonă.Datorită cârnaților delicioși, a venit numele satului Cîrnațeni.

de mai multe feluri şi foarte gustoşi. Vestea lor foarte repede s-a răspândit prin acest ţinut. De la aceşti cîrnăciori gustoşi a şi provenit denumirea satului Cîrnăţeni.”

Satul dispunea de 5 mori de vînt, o biserică din lemn cu Hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, care se sărbătoreşte şi pînă astăzi la 21 noiembrie în fiecare an.

Străzile satului cu o populație de aproximativ 2.800 de persoane, nu au denumire. 

Problema este chiar de la fondarea satului, din 1827. Locuitorii și-ar dori ca străzile să capete o denumire, iar primarul spune că, de fapt, în documente, acestea au nume și sunt numerotate. Atunci când vin facturile, pe acestea sunt indicate doar numele și prenumele persoanei, nu și strada. Dacă însă în localitate vine o persoană, îi va fi dificil să găsească pe cineva anume dacă nu are legătură directă cu ea.
Cîrnățeni se află în apropierea râului Botna, a satelor Popeasca, Plop-Știubei și Grădinița, respectiv la o distanță mică de Grădinile Nighicea, din imediată apropiere a luncii r. Nistru, care reprezintă unica și cea mai veche plantație de copaci fructiferi de peste 100 ani din Republica Moldova, cu multe izvoare care alimentează unul din principalele râulețe locale ce se revarsă în r. Nistru.