O zonă umedă este o suprafață ce unește apele şi solul, unde apele pot acoperi solul sau pământul are o umeditate sporită. Zonele date pot fi umede întregul an sau terenurile se pot usca pe parcursul verii. Sunt diferite tipuri de zone umede. Unele sunt pline cu apă sărată din oceane, altele sunt pline cu ape dulci. Sunt un şir de plante şi animale care viețuiesc numai în aceste locuri, iar supraviețuirea vegetaţiei şi animalelor depinde de cât de multă apă este prezentă pe parcursul anului. Zonele umede servesc ca locuri de dezvoltare a puietului de pește.

Multe păsări, în special, cele hidrofile, îşi construiesc cuiburile şi îşi cresc puii în zonele umede. Păsările migratoare se alimentează pe teritoriul zonelor umede care sunt amplasate pe rutele de migrare. Păsările sedentare, iernează în zonele umede amplasate la sud. Amfibienii şi reptilele îşi au adăpostul și ele în zonele umede. Insectele, fluturii, precum şi mamiferele de la cele mai mici rozătoare până la cele mai mari creaturi, coabitează și ele în zonele umede. Aici viețuiesc multe specii rare şi periclitate.

Chiar dacă nu realizăm ușor, întregul impact al zonelor umede asupra vieții noastre, deja s-a demonstrat că zonele umede ajută la controlul debitului de apă, purificarea apei, îndepărtând niveluri ridicate de azot şi fosfor, iar în anumite cazuri, chiar a substanțelor chimice toxice. Aceste zone sunt importante datorită faptului că au impact deosebit asupra mediului, conservării faunei piscicole, acvatice şi pentru habitatele păsărilor. Zonele umede mai au o importanță deosebită şi pentru atenuarea secetei şi a inundațiilor, servind drept zonă tampon între corpul de apă şi uscat. Şi nu în ultimul rând, aceste zone sunt potrivite pentru drumeții, observația florei și a faunei și pur și simplu ca loc de recreere.