ISTORIE SI ARHEOLOGIE

În zona Nistrului de Jos sunt prezente foarte multe monumente arheologice. Numărul mare de localități vechi prin denumirile sale amintesc de un trecut zbuciumat, când pe aici și-au construit așezările români, turci, tătari, germani, ucraineni, bulgari, și-au avut aici vetrele satelor, iar căile comerciale de-a lungul fluviului legau principalele orașe din regiune cu târgurile din Europa și Asia pe celebrul ”Drum moldovenesc”. Majoritatea satelor din zonă au fost fondate în secolele XV-XVI.
Au fost descoperite vetre medievale încă de la începutul sec. XV, în special de-a lungul Nistrului, în
Cioburciu, Olănești, Palanca, Purcari, Talmaza, Răscăieți, Crocmaz, Tudora, Popeasca. Din fortificațiile antice și medievale poate fi menționată cetatea circulară de pământ cu un diametru de cca. 80 m și o înălțime de 5-8 m, caracteristică fortificațiilor geto-dacice antice sau ale slavilor din perioada medievală timpurie a marilor migrațiuni (Tudora), vestigiile cetății lurghici (Palanca), Valul Zmeului (Talmaza, Cioburciu).

La sud de satul Răscăeți pot fi văzute urmele unei vechi fortificaţii (probabil, o ramificaţie a Valului lui Traian) şi „Poşta” (unde se opreau negustorii de pe drumul comercial ce ducea spre Cetatea Albă). Pe lângă Purcari arheologii au descoperit urme ale unor așezări cu vârste cuprinse între 2300 și 1300 de ani, iar de pe vremurile nomazilor aici s-au păstrat 5 tumuli. Lângă s. Talmaza la fel au fost descoperite 4 tumuli- Movila cea Mare, Movila de la Șleah, Movila de la Staţia antigrindină. Lângă s. Olănești în urma săpăturilor arheologice s-a stabilit că locurile au fost populate de peste 14 milenii în urmă. Aici au fost găsite urme ale culturilor din diverse perioade, ca ale paleoliticului târziu, epocabronzului, perioadei romane, marilor migrații. Aici a fost descoperit tezaurul de la Olăneşti, unde printre altele a fost găsit sfeşnicul din templul Artemidei din Efes. Și în Crocmaz au fost descoperite de către arheologi urme din perioada romană și epoca migrației popoarelor. Pe moșia satului s-au păstrat 10 movile funerare.
În satele zonei Ramsar sunt organizate în incinta caselor de cultură şi şcoli mai multe muzee unde s-au
păstrat numeroase obiecte vechi, cărți, unelte de muncă, etc. ce arată cum trăiau oamenii în trecut, cum ar fi cele din s. Crocmaz, Răscăieţi, Cioburciu, Talmaza, Tudora etc. Acestea pot fi folosite în cadrul organizării excursiilor turistice.