În Cioburciu, pe malul Nistrului, se pot găsi câteva case din stuf, construite de meşterul popular Pavel Ţăranu

Pe malul Nistrului, unde răcoarea te învăluie şi se aude zumzet de albine, Pavel Ţăranu a construit două căsuţe din stuf şi lozie. „În acoperişul de lozie al căsuţelor, îşi fac stup albinele sălbatice. E un fel de terapie cu zumzet de albine căsuţe vor rezista cel puţin 80 de ani.. Aceste căsuţe au fost îndrăgite de turişti veniţi din mai multe ţări: Islanda, SUA, Franţa, România, Germania, Italia etc.
Pavel Ţăranu este un meşter popular din Cioburciu, raionul Ştefan-Vodă, care deja de 13 ani construieşte căsuţe din stuf pe malul râului Nistru.

„Ştiau ce ştiau ţăranii care prin 1528 s-au stabilit cu traiul în această vale umedă, de la cotul Nistrului, întemeind satul Cioburciu. Şi-au construit casele din stuf de-a lungul râului Nistru şi au trăit în armonie cu natura. De ce nu facem şi noi acelaşi lucru?”, se întreabă meşterul.

„Înainte satul se mândrea cu cei mai iscusiţi meşteri populari, iar acum au rămas doar vreo doi. Toţi pleacă, pentru că nu au de ce să se reţină. Ceea ce se întâmplă în republică – se întâmplă şi la noi în sat. Pleacă tinerii, pleacă cei mai buni specialişti. Şi cei mai harnici oameni tot pleacă, pentru că nu au un loc de muncă stabil şi bine plătit”, suspină bărbatul.

Pensiunea „Mester-Faur” este deschisa pentru toti iubitorii de natura si este solutia perfecta pentru a uita de grijile cotidiene. Pensiunea dispune de o casuta (Bungalo) din lemn, acoperita cu stuf, la o inaltime de 6 metri de asupra apei, care are 2 paturi duble suprafata totala 24m patrati. Doua camere amenajate in casa, a cite 2 persoane fiecare, 2 terase de luat masa in aer liber.

Pentru odihna activa: pescuitul cu undita, plimbari cu barca, cu barca cu motor, excursii la muzeul verde (Stefan Voda), manastirea Chitcani, vinaria Purcari, plimbari cu caruta prin padure.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.