Concursul „Râu curat de la sat la sat” este deja o activitate tradițională pentru țara noastră, în care cândva a existat peste 3500 de râuri și râulețe mici. Mii de voluntari au participat în campanii de salubrizare și amenajare a corpurilor de apă, de când se desfășoară acest concurs.
În cadrul proiectului ”Promovarea exemplelor de conlucrare strategică dintre principalii actori locali în soluționarea problemelor de mediu în Zona Ramsar Nistrul de Jos / Lower Dniester ”” implementat de Societatea Ecologică ”BIOTICA” cu susținerea Programul de Granturi Mici GEF – PNUD,am desfășurat acest concurs special între cele 13 localități din zonă.
După ce am informat cetățenii și administrațiile publice locale, am pornit spre monitorizarea stării corpurilor de apă din localități și de aici și am descoperit și atitudinea administrației și populației față de apa pe care o au în localitate.
După ce primarii localităților au votat în baza clipurilor vizionate, care dintre localități are cele mai amenajate corpuri de apă, învingătorii acestui concurs s-au situat pe:
Locul 1 l-a ocupat Comuna Răscăieți
Locul 2 a revenit satului Copanca, Căușeni
Locul 3 – satului Palanca, Ștefan Vodă
Răscăieți a beneficiat de înlocuirea becurilor electrice de tip vechi cu cele de tip led la o instituție bugetară din localitate.
Copanca a primit o plasă pentru oprirea răspândirii gunoiului de pe poligonul de depozitare.
Pentru Palanca, s-au elaborat un set de panouri informative privind protecția mediului
Aici shorturl.at/hjpvA , în continuare puteți vedea cele mai importante corpuri de apă din toate localitățile zonei.